Recept - domácí chleba se zeleným ječmenem

RECEPTY SE ZELENÝMI POTRAVINAMI IV.
✿ DOMÁCÍ CHLEBA SE ZELENÝM JEČMENEM ✿ 

Sbírka našich receptů se zdravými zelenými potravinami se už pěkně rozrůstá. Už víte, jak udělat zálivku na salát se zeleným ječmenem, jak ho schovat do přírodní šťávy (aby ani barvou nenaznačoval) a jak ho důstojně představit na sladko ve smoothie. Náš boj za změnu rodinného jídelníčku pokračuje. Vitamíny, minerály a enzymy v ryze přírodní podobě, těšte se. Dnes použijeme zelený ječmen při pečení domácího chleba. A nebojte se, nejedná se o nic náročného na vaření, snad jen na čekání.

Ingredience:

  • 250 ml plnotučného čerstvého mléka (třeba tzv. selské nebo farmářské)
  • kostka droždí
  • 1 lžíce medu
  • 450 g hladké mouky (nebo Špaldovy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 - 2 lžička zeleného ječmene (průběžně ochutnávejte, na úvod lépe méně)
  • sůl, oregáno, drcený kmín (a cokoliv, co rodině chutná, např. chia semínka, dýňová semínka...)
  • žloutek na potření a římský kmín na posypání

Postup:

Z vlažného mléka, medu, 1 - 2 lžiček zeleného ječmene (podle toho, jak moc se bojíte obarvení chleba) a rozdrobeného droždí nechte alespoň 20 min vzejít kvásek. Ten následovně přidejte do předem připravené směsi mouky, soli, oregána, drceného kmínu a dalších věcí, které vám chutnají. Přidejte 2 lžíce olivového oleje a zadělávejte těsto, dokud se nebude lepit na stěny. Potom ho přikryjte utěrkou a nechte hodinu až dvě kynout v teple.

Následovně vytvořte z těsta požadovaný tvar, případně rozdělte na dvě části a dejte do dvou menších forem na biskupský chlebíček a opět nechte těsto cca 30 min odpočívat. Potřete pouze žloutkem po celém povrchu a posypte římským kmínem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 oC cca 20 - 30 min. Kontrolujte vpíchnutou špejlí - pokud se na ní těsto lepí, chleba ještě není hotový. Já nechávám někdy i přes 30 min, protože náš taťka ho má radši křupavější. Po vyjmutí z trouby nechte chleba ještě odpočívat, než ho poprvé rozkrojíte. Dobrou chuť!

 rsz_dsc0386

rsz_dsc0414